Der findes mange forskellige typer træ, som man kan vælge at fyre med. Selvfølgelig egner noget træ sig bedre end andet, men det er i bund og grund en smagssag, om man vil tænde op med den ene eller den anden slags træ. Har man ikke lige gratis adgang til det træ, som man skal fyre med, og er man nødsaget til at købe træ, hver eneste gang man skal have fyldt op igen, så kommer det for mange også an på prisen. Træ er efterhånden blevet utroligt dyrt, og derfor er det ikke alle, der har råd til at gå ud og købe de dyreste træsorter på markedet.

En af de helt store diskussioner blandt brændeovnsejere, er, om man skal vælge ovntørret eller lufttørret brænde. Den eneste forskel, der er på de to typer, er, at det lufttørrede brænde har en lidt højere fugtighed. Derfor er det en god ide at købe ovntørret brænde, hvis du står og skal bruge det nu og her. Er det bare til at bruge i løbet af vinteren eksempelvis, så kan du sagtens købe lufttørret brænde, da det så har tid til at ligge indenfor og blive helt tørt, inden du skal bruge det. Så der er ikke den store forskel på de to ting udover den lille forskel på fugtigheden.

Det vigtigste er i hvert fald bare, at dit brænde er knastørt, når du skal bruge det. Det nytter ikke noget, at du tænder op med noget træ, der stadig bare er den mindste smule fugtigt. I så fald kan du risikere at få en masse løbesod i din skorsten, som kan være rigtig farligt. Har du dit træ liggende udenfor om vinteren eller på regnvejrsdage, så kan du selvfølgelig stadig bruge det. Det er bare meget vigtigt, at du tager det indenfor i et par dage, inden du benytter dig af det. Ellers får du nemlig kun en masse røg ud af det, og det varmer ikke specielt meget.

Har du en brændeovn, så bruger du den formodentlig til at varme huset eller bare stuen op med. Og i så fald er det en rigtig god ide at vælge noget træ, der giver en rigtig god varme, når det er formålet. Vælger du noget alt for billigt træ, så er det ikke sikkert, det holder så lang tid, og derudover er du heller ikke garanteret en lige så høj varme, som hvis du havde valgt noget kvalitets træ til en lidt dyrere pris. Det billige træ fungerer rigtig godt, hvis du skal sidde med familien eller kæresten og hygge rundt om det. Det kan man sagtens bruge det til. Men på en kold vinteraften, hvor du gerne vil have noget varme i stuen, så er det en god ide at have noget solidt brænde, der kan varme meget og i lang tid, så du ikke får frosset tæerne af. Her kan eg eksempelvis være et rigtig godt valg.

Så lad ikke andre bestemme, hvilken type træ du skal benytte dig af. Det er en smagssag, og det kommer helt an på, hvad du skal bruge det til. Og du kan selvfølgelig godt nøjes med det billige træ, hvis du ikke føler, du har råd til at købe store paller hjem af de dyreste sorter. Du skal bare være klar over, at det kan blive brugt hurtigere, da du måske er nødt til at fylde mere på lidt oftere, fordi det brænder for hurtigt ud og efterlader også større mænge aske der kræver lidt mere rengøring. Men det kan du jo begynde at eksperimentere med. På et tidspunkt skal du nok finde en træ type, der passer perfekt til dit behov og den pris som du er villig til at betale for dit brænde.