Træpiller brænder med en meget højt, konstant varme og kan, hvis de ikke af den ønskede størrelse og kvalitet, føre til tab af effektivitet og potentiel tilstopning af dit fyr. I modsætning til f.eks. briketter eller brænde er det især vigtigt at man udelukkende holder sig til træ piller af høj kvalitet.
Dette er særligt vigtigt på mindre kedler og ovne, der anvendes i private ejendomme efter som deres tolerancer er meget mindre. Større industriel størrelse træpillekedler ikke lider så meget af dette problem og kan derfor bruge lavere kvalitet træpiller uden at opleve de samme problemer i lige så stort et omfang. Dog betyder det alligevel af de oftere skal renses for aske og slagger end hvis de havde benyttet sig af træpiller i høj kvalitet.
Desværre er der rigtig mange brænde forhandlere hvor kvalitet virkelig ikke betyder noget. Mange af disse undlader at indkøber deres træpiller fra ENplus A1 certificerede leverandører. Firmaer som f.eks. Verdo har vedtaget den europæiske ENplus kvalitetsstandard for produktion og levering af træpiller. Træpiller fra f.eks. kvalibrænde eller billige briketter får derfor fremstillet deres ved hjælp af state of the art maskiner fra den fineste kvalitet råvarer og gå gennem strenge testprocedurer for at opfylde og overgå de ENplus standarder, der kræves for ren, effektiv forbrænding i din kedel eller ovn.
Den ENplus standard er afprøvet og testet. Træpiller har længe været benyttet i Europa, hvor nogle lande nu har mere indenlandske husholdninger fyring med træpiller end fyringsolie. Mange af vores kolleger i Europa styre kvaliteten af træpiller gennem ENplus standard, der opfylder kedelproducenten og forbrugernes krav om den fineste kvalitet brændstof. Denne standard er blevet anerkendt i hele Europa som benchmark for den højeste kvalitet træpiller og er nu ved at blive vedtaget i i lande som Storbritannien.

Hvad er de vigtige kvaliteter du skal kigge efter i en pille?

Lavt askeindhold
Jo lavere askeindholdet er, jo renere vil træpillen brænde, og jo mere effektivt kan din kedel fungere. Øget aske niveauer betyder også mere rengøring og vedligeholdelse påkrævet med din brændeovn. Høje niveauer af aske kan betyde større grad af bark, fugt eller andre forureninger i din træpiller. For at opfylde ENplus standarder, og være sikker på pellets egnethed til brug på mindre apparater, bør træpiller har et askeindhold på 0,7 % eller mindre.
Høje smelte temperature for asken
En skadelig virkning for enhver kedel er, hvad der er kendt som slagger – er de ubrændbare klumper af rester, der er efterladt efter brænding. Denne rest er ikke kun et irritationsmoment, men kan føre til beskadigelse af fyret, og som ofte betyder regelmæssig udskiftning. Så sørg altid for at din pille har en askesmeltning temperatur på over 1200 ° C for at reducerer slagger og forbedre levetid og effektiviteten af ​​dit fyr.
Ensartede størrelser på træpiller
At have træ piller af sammenhængende diameter er vigtigt, da træpillefyr er designet og bestilt til at acceptere en pelle af en specifik diameter. Mindre brændeovne tage en 6mm diameter træpille, mens større industriel størrelse kedler tager 8mm træpiller. Brug af den forkerte størrelse træpille i dit apparat, vil ofte ændre forbrændingsbetingelserne, hvilket resulterer i et tab af effektivitet og en stigning i emissionerne.  For at sikre, at din forhandler kan forsyne dig med en ensartet diameter på træpiller har flere forhandlere af brænde vedtaget en række procedurer for kvalitetskontrol i deres produktion og levering processer. Først skal træpillerne være fremstillet til en ensartet 6mm diameter på top moderne pressere. Dernæst screenes pillerne for at fjerne de eventuelle stypper mere end 40mm i længden. For det tredje er de træpiller testet for holdbarhed, så de ikke nedbrydes under transport. Og derudover bør man sikre at de transporteres under ordentlige forhold så træpillen ikke skades under transporten.
8mm diameter piller er også tilgængelige, men disse er kun egnet til store eller industriel størrelse kedler.
Lav støv indhold:
Høje niveauer af støv vil blokere din påførigs -system og resultere i din kedel eller ovn kører med dårlig effektivitet. Mange kvalitets træpiller kommer igennem en støvfjernelse proces, før de kommes i sække eller indlæsses på levering køretøjer. For at overholde ENplus standarder træ piller skal indeholde 1 % eller mindre af støv.
Lavt vandindhold
Du kan ikke forvente at en brand vare længe, ​​hvis du kastede vand på den, men det er præcis, hvad du gør, hvis du bruger træpiller med et højt vandindhold på større end 10%. Jo lavere niveau af fugt i dine træpiller, jo højere varmeydelse pr kg og mere effektivt vil din kedel fungere. For at overholde ENplus standarder træpiller skal have et vandindhold på 10 % eller mindre.
Høj varmeeffekt (kW / h)
Vi måler varmeeffekt på træ piller i kilowatt-timer ( kW / h). Dette er en standard foranstaltning, der anvendes på tværs af mange forskellige former for brændsel (som f.eks. briketter eller træ brænde) til opvarmning og giver dig mulighed for at sammenligne den ene mod den anden. Briketter og træpiller fra sider som f.eks. kvalibraende.dk overholder ENplus standarder, udsender 4800 kW / h varme ton brændstof, der forbrændes. Du kan bruge denne foranstaltning til at estimere mængden af ​​brændstof, du skal bruge på et typisk år, og derfor beregne dine forventede omkostninger.
Forhandler Service – Hvis du har et problemI Danmark er det kun få sider som f.eks. kvalibrænde der kan bryste sig af at levere den højeste kvalitet træpiller og briketter, der overholder alle krav fra Europa ENplus kvalitetsstandard. Dette sikrer problemfri og effektiv drift af din kedel eller brændeovn på alle tidspunkter. Endvidere er disse træpiller blevet uafhængigt testet og godkendt til brug på kedler af førende kedelfabrikanter HOVAL, Stoker, HDG, Solar Focus.
Så sørg for at sikre at din brænde forhandler tilbyder den højeste kvalitet af træpiller.

Endelig skal du sørge for, at når du taler til en leverandør af træpiller, de kan besvare følgende spørgsmål om kvalitet:

1.Overholder jeres piller ENplus standarder? ( Hvis de gør, bør de være i stand til at fortælle dig, hvad disse standarder er).
2.Hvad er Aske og Fugt indholdet af deres piller?
3.Hvad er aske smeltepunkter for deres piller?
4.Hvad er støv niveauet for deres piller?
5.Hvad er deres kvalitetskontrol og hvikle test procedurer benytter de sig af?
6.Hvis bestilling er løse træpiller – Vil de blive leveret af en specielt designet tankvogn, der er bygget til lige netop dette formål?
Nu skulle du være lidt bedre rustet til at bestille de helt rigtige træ piller næste gang du skal ud og købe brænde og fået en bedre ide om hvorfor kvalitet af træpiller er vigtig.