Brænde
Ordet brænde dækker over mange ting, snakker vi træpiller, briketter, bøgebrænde eller blot brændsel i al almindelighed når vi nævner ordet brænde? Lad os med det samme slå fast at i denne her artikel er almindeligt træ der er kløvet i stykker på 20-30cm og velegnet til at smide i sin pejs eller brændeovn. Det kan så være tale om fyrretræ, bøgetræ, egetræ osv. ovntørret brænde eller andet.
Men hvilke fordel og ulemper er der ved de forskellige træsorter? Det ser vi lidt nærmere på her.

Løvtræ
Løvtræ dækker over flere forskellige brændesorter og er en af de mest benyttede træsorter til brænde. De typer af løvbrænde som mest bliver brugt er ask, eg, avnbøg, bøg, rødel og birk. Løvtræ er ofte en billig type af træ da vi her i norden har store mængder af løvtræ i vores skove her i Danmark. Løvtræ hører til de lette træsorter og derfor finder man også ofte nogle ret laver priser på netop løvbrænde.

Bøgetræ
Bøgetræ er en af Europas tætteste løvtræssorter og er derfor en meget effektive form for brænde.
Træbrænde som er fremstillet af bøg er meget velegnet til brug i f.eks. pejs, brændeovn eller brændefyr. Bøg er hvad man kalder en tung træsort, så det betyder at træbrænde af bøg brænder i meget lang tid og har en høj brændværdi. Hvis du sammenligner en palle med Bøg og en palle med Ask eller Løv, så er prisen ofte lidt dyre for bøg, men pallerne er faktisk lige store. Forskellen er dog at bøgebrænde vejer betydeligt mere og du får derfor meget mere varme for pengene.
 
 
Asketræ
Ask er træ af meget høj kvalitet. Asken er som bøg en af de tunge træsorter som giver en meget lang brændetid.
Det er en af Europas løvtræssorter og brænder rigtigt godt. Den kan dog være lidt svær at kløve men når det så er gjort har man en bunke brænde af rigtig god kvalitet.
Prisen på Ask er som regel lidt over prisen på Løv eller Fyr, men billigere end Eg og Bøg.

Eg
Eg hører til blandt de tunge træsorter, og burde derfor være en god type af træ til opvarmning. Men da saften i egetræet er ret syrlig, så dannes der en del syre dampe under afbrænding, dampe som kan være skadelige for din brændeovn eller skorsten hvis de indeholder metal. Af den grund er der også mange af de mere professionelle forhandlere, som ikke tilbyder Eg i deres sortiment.

Hvorfor skal brændet være tørt?
Det er meget vigtigt at helt tørt inden du bruger det i din pejs eller fyr da tørt brænde jo brænder betydeligt bedre end fugtigt brænde og forurener derudover meget mindre.
Når man fyre med fugtigt brænde afgiver det en større mængde vanddamp når det brænder. Dette betyder at forbrændingen sker ved en lavere temperatur. Derved for man ikke ødelagt så mange af de skadelige partikler som ved en høj varme og man sender mere forurening ud gennem skorstenen. Derudover opstår der også mere sod i sin skorsten ved forbrænding under lav temperatur hvilket i værste fald kan betyde at der dannes løbesod som er en mørk og klæberig tjære masse der sætter sig på indersiden af din skorsten. Dette skyldes at de tjæregasser som normalt dannes ved en forbrænding bliver bundet til de vanddampe fra det fugtige træ og sætter sig som en belægning på skorstenen. Denne belægning øger risikoen for skorstensbrand, giver lugtgener og misfarvning af de vægge omkring din pejse. Så sørg altid for at der er under 20% vand i dit brænde for at minimere risikoen for udvikling af vanddampe.