Når vi snakker træpiller er kvaliteten rigtigt vigtig, pillerne er generelt mere skrøbelige end briketter og hvis de ikke er lavet af fint nok savsmuld, eller hvis der er for mange urenheder i produktionen. Problemet med skrøbelige træpiller er at de nemt kan forårsage problemer i de automatiske indførings systemer, så dit fyr eller brændeovn stopper til. Generelt er der 3 faktorer som er medvirkende til kvaliteten af disse træ piller.

1. Materiales vandindhold før det bliver til piller
Før savsmuldet kommer i pillepresseren, skal fugtindholdet i råmateriale ligge på omkring 5% -12%. Hvis vandindhold er på mindre end 5% kan dette bevirke at træpillerne blive for løse i det og nemt smuldre, hvis vandindholdet er på end 12% vil det resultere i snoede eller bøjede briketter med lavere densitet.
Det er derfor vigtigt at de råmaterialer man anvender har lige præcis den rigtige fugtighed inden de kommer i presseren.

2. Delene i presseren.
Dette regnes som en anden afgørende faktor. Da det er meget slid på denne del af masken, navnlig den forreste ende, som består af et spiralformet klemme hovedet der med høj hastighed komprimerer materialet med super højt tryk, og under høj temperatur, vil der naturligvis forekomme meget slid her på skruehovedet. Derfor er den forreste ende ofte lavet af et meget stærkt materiale. For meget slid på dette her udstyr, går også ud over kvaliteten på træpillerne, og kan bevirke af de ikke presset tæt nok sammen. Derfor er det altid vigtigt at man holder sin træpille presser i tip top stand og ofte udskifter de dele, der begynder at vise tegn på slidtage.

3. Temperaturen inde i træpille maskinen
Bøsningen temperaturen, også kaldet klemning temperaturen, skal konstant være omkring 260-300 grader. Tilpasningen af ​​temperaturen ligger i karakteren af ​​råmateriale. Denne temperatur gør at der frigives en klæbrig og limagtig masse der for savsmuldet til at hænge sammen og giver en øget sammenhængskraft. For meget varme gør træpillerne bløde i det og gør at de ikke helt kæber så godt sammen. En for lav temperatur gør at der opstår revner og sprækker i træpillerne, hvilket også gør at de nemt smuldrer. Husk dog på at temperaturen varier fra én slags materiale til et andet. Er det f.eks. tale om træpiller eller briketter i hårdttræ er det en temperatur, er det tale om gran eller anden let trætype er det en anden temperatur.
Derfor er det altid meget vigtigt at træpiller fremstilles under de rigtige forhold og i maskiner af høj kvalitet. Ofte er dette en af forskellene på de helt billige træpiller og dem af en højrer kvalitet og pris. Ved at benytte træ af en ringere kvalitet som grund materiale og billigere maskiner til fremstilling, er det jo muligt at producerer træpillerne til en væsentligt lavere produktion omkostning og man kan derfor sælge dem billigere end kvalitets piller. Dette bør som man forbruger også være opmærksom på, så man undgår at købe sine træpiller i en kvalitet der kan være skadeligt for ens brændeovn eller fyr. Hvis man har mulighed for det, bør man altid lige tjekke kvaliteten af træpillerne inden man ligger end ordre, hvis det er første gang man handler hos en forhandler.