Brænde er et træ materiale, der indsamles, tørres og anvendes som brændsel. Indsamling af brænde er noget der afviger fra kultur og kultur. Brænde kan være hård eller blødt. Hårdt træ giver mindre røg og mere varme producerer mindre sod, hvilket ofte er roden til de fleste skorstensbrand. Nåletræ er bedst til lave en mindre stable til f.eks. din pejs, brændeovn eller til at varme hytten op på et øjeblik. Det bedste tidspunkt at hugge sit brænde på, er når træerne taber bladene.
Nyligt kløvet brænde har omkring 60 % vand eller mere, og vil ikke brænde særlig godt i pejsen. Det betyder du skal tørre dit brænde først og frigøre vandindholdet indtil fugten er kun 20 % eller derunder, først når det er gjort er det klar til brænding. Tørring af brænde gør at det brænder let, sikkert og effektivt. At forbrænde fugtigt træ er farligt. Det kan forårsage brand på grund af sod og tjære som kan ophobes i skorstenen. Det tager tid, før træet bliver helt tørret, men det kan gøres på en nem måde ved hjælp af nogle tricks og teknikker til at fremskynde processen.
Brændet hugges så diameteren er 6-8 tommer og cirka 20-30 cm lang.
Stable træet korrekt. Læg en palle eller fliser under for at holde det væk fra jorden og for at undgå jordens fugtig..
Opsæt nogle side støtter af f.eks. træ så brændet ikke vælter ud over det hele.
Sørg for det er lidt plads ind til væggen for at opretholde luft passage. En palle i bunden af din stak vil også give luftstrømmen til din stak. Luft kan fremskynde tørringen .Tildæk ikke stakken. Tildæk ikke slutter også at tillade luftcirkulation og frigivelse fugt. Hvis træet er stadig grønt , vil dække det bare hold i den fugtige og forhindrer luftstrømmen . Dækker stakken for tidligt kan øge tørretid. Hvis du virkelig har brug for at dække bunken , sørg for at det er fuldt tørret op.
Placer din bunke på et sted med den mest sollys hele dagen. Der er to overbevisninger om dækker bunken , mens krydderier brænde. Andre mener, at man bør dække stakken for at beskytte den mod regn. Andre mente ovenstående udsagn . De behøver ikke rådgive dækker stakken uanset hvad. Mest brænde fuldstændigt tørret på otte måneder , men længere er bedre .
Nedenfor er nogle brænde vilkår for nemt forstå fakta om brænde :
Frisk hugget- en nyligt skåret og delt brænde, det har ikke været ovntørret eller krydret . Denne tilstand af træ er endnu ikke klar til brænding. Hvis brændt. Dette vil resultere i en røgfyldte brand eller sus.
Sæson tørret – Brænde , der er blevet skåret og kløvet og udeladt i de elementer, mindst ni måneder eller mere. Det burde have 20 procent fugt sats og træet skal være temmelig let.
Ovntørret – Brænde , der er blevet skåret og split og bages i en ovn for at mindske fugtindhold. En ovntørret brænde er en præmie brænde , fordi det 100 procent fejlfrit og træ gennemgik en 200 graders varme i flere dage. Det er også renere end en krydret træ .
Afbarket / Bark- brænde , der blev skåret og delt med nogen bark længere. Dette er meget ren brænde og fugt fjerner let uden bark. Denne regel har ask, birk, bøg, og anden form for skov med en tynd bark.
Briketter – dette er en komprimeret savsmuld, der er dannet og holdt sammen ved hjælp af en type harpiks til dannelse af en firkantet eller rund blok. Det er ikke rigtig brænde, men kan anvendes som sådan. Denne type træ ikke bliver vådt og falder let fra hinanden. Det producerer mere varme end den sædvanlige brænde men er dyrere i forhold.
Brænde er et godt materiale til at levere varme i dit hjem, når de anvendes korrekt . Det er meget nyttigt , hvis du har en pejs og ønsker at bruge tid og obligation med din familie på komfortable kolde nætter forlader resten af huset en lille køler til en god nat søvn.