Træbriketter er super velegnede til både brændeovn og åbne ildsteder. Faktisk er træbrikker mere velegnede til afbrænding end brændsel i naturlig form, f.eks. kløvet træ – og det gælder uanset om afbrændingen foregår indendørs eller udendørs. Ja, det lyder måske en anelse mærkeligt, og derfor er det naturligvis på sin plads med en nærmere forklaring.
En væsentlig fordel er, at træpiller er 100 % tørre og klar til brug med det samme efter anskaffelse, hvilket sikrer en optimal afbrænding og brændselsøkonomi. Ved anvendelse af træpiller, vil der desuden være mindre tendens til røgudvikling, eftersom træpillerne er rene og fri for skovbundens snavs, modsat kløvet brænde. Dette sikrer ydermere en stabil afbrænding, samtidig med at farlige gnister undgås, hvilket særligt er en fordel, når vi taler om åbne ildsteder, f.eks. pejs eller udendørs bål. En anden betydelig fordel ved, at træbriketten er et meget rent produkt, er, at mængden af askerester reduceres. Derudover vil den aske der forekommer være så fin, at den med fordel kan strøs som gødning i haven, og eftersom træbriketter også er et 100 % så kan du faktisk have god samvittighed – både under afbrændingen og bagefter, når asken skaffes af vejen. Briketter er jo faktisk en af de mest miljø venlige måder du kan få ild/varme på, og netop derfor kan du ofte med god samvitighed benytte dig af dem.

 

Træbriketter er også velegnet udendørs og til åbne ildsteder

De fleste af os forbinder sikkert sommeraftenen rundt om bålet eller vinteraftenen foran pejsen og en del af hyggen herved med den sprutten, bragen og syden, som de grove, barkede brændestykker altid afgiver. For rigtig mange hører det sig ligefrem til, når vi samles om ilden. Men derudover er der intet, der taler imod at bruge træbriketter på bålet eller i pejsen – hvis ellers, kvaliteten er i orden. Og tager man på udflugt i naturen for at tilberede et måltid over åben ild, er et par briketter lette at have med, da det heller ikke altid er givet, at man har heldet med sig, når der skal samles brænde til bålet. Enten på grund af fugt eller fordi, man ganske enkelt kan være så uheldig, at man kun kan finde småkviste – og så kan der være lang vej til at få skabt et ordentligt bål. Briketterne kan derfor med fordel bruges til at skabe fundamentet for bålet, hvorefter der kan suppleres med de kviste og træknuder, man kan samle sammen efterfølgende. Og når briketterne, som tidligere nævnt er 100 % naturlige, så kan du dermed også bruge dem, når der skal tilberedes bål mad uden at være bekymret over kemiske forbindelser eller giftige røgpartikler, som evt. kan påvirke maden. Dog, skal det understreges, at et bål udelukkende med briketter kræver omtanke i forhold til, hvor bålet er placeret og vejrforholdene, da billige briketter på tilbud, typisk vil smuldre mere under afbrænding end store træknuder, hvilket kan være uhensigtsmæssigt, hvis der er blæst og vind. Det gælder særligt, hvis bålet er placeret i tørre, letantændelige omgivelser. Et hvert bål bør derfor udføres med sund fornuft, og under hensyntagen situationen og omgivelserne. Dog er det jo ofte billigere at benytte det brænde, som ligge lige i nærheden hvis man vælger at lave bål udendørs. Dog kan det det nogle gange være svært at finde træ som er tørt nok til det.